Moldova are 250 de mii de hectare de terenuri degradate

Pe 22 aprilie, în lume este sărbătorită Ziua Pământului. Pentru un viitor mai curat şi mai verde, Agenţia Moldsilva şi-a propus ca în următori 4 ani să extindă suprafaţa forestieră cu 13 mii de hectare. Şi asta pentru că, în Moldova peste 250 de mii de hectare de terenuri sunt degradate, şi urgent trebuie plantate cu păduri.

Potrivit silvicultorilor, o parte din solurile din Moldova sunt afectate de eroziune, de vânturile puternice, care distrug suprafaţa terestră, dar şi de arderea miriştii, care influenţează negativ calitatea pământului. Astfel, pentru a stopa degradarea solului, Agenţia Moldsilva îşi propune ca până în 2018 să planteze pe cele mai afectate zone - 13 mii de hectare de pădure.

Ştefan Chitoroagă, Director General Agenţia “Moldsilva: «Avem în jur de 250 de mii de hectare de terenuri degradate, care astăzi este nevoie de a le planta cu păduri, altceva acolo nu putem face, agricultură nu putem face. Terenurile acestea 13 mii de hectare sunt preconizate anume din aceste terenuri degradate, care sunt. Clar că aici este şi suma considerabilă de care avem nevoie, de 294 de milioane de lei». Agenţia Moldsilva speră ca o parte din bani să-i obţină din proiecte sau de la Fondul ecologic, precum şi de la bugetul de stat. În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ. Tototată, Secretarul general al ONU, a anunţat, astăzi, că pe 23 septembrie, va convoca un Summit Climatic la New York pentru a da un impuls pentru un nou tratat privind schimbările climatice în 2015.

MOLDOVA ARE 250 DE MII DE HECTARE DE TERENURI DEGRADATE