Vipera de stepă moldavă: cine este misteriosul şarpe care trăieşte doar în România

viperaExistă foarte puţini români care ştiu că în ţara noastră trăieşte o specie, sau mai bine zis o subspecie de şarpe care este proprie doar Româneiei, nemaitrăind în nicio ţară din lume. Un motiv în plus de mîndrie naţională,  am putea spune, adăugând şarpele respectiv alături de Garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus callizonus) care creşte pe crestele muntelui omonim, şi de asprete (Romanichtys valsanicola) micul peşte care mai există doar  în pârâul Vălsan, speciilor cele mai cunoscute de plante şi animale endemice doar României. Povestea şarpelui este însă una tristă şi cu multe semne de întrebare. Descoperită în anul 1993, Vipera de stepă moldavă,  căci despre ea este vorba, se străduieşte în prezent să supravieţuiască numai datorită eforturilor unor tineri pasionaţi biologi români care se străduiesc să implementeze un program eficient de protecţie, fără de care  specia ar putea dispare sub ochii noştri.

Un huruit de tractor ieşit la arat sparge liniştea de început de primăvară a dealurilor joase de lângâ Iaşi. Lama grea şi ascuţită a plugului legat de tractor taie adânc pământul reavăn, răsturnând brazde groase de pâmânt. Tractorul cu plug răvăşeşte metodic şi lacom terenul nelăsând în urma lui niciun petec de sălbăticie, necruţând nici chiar graniţele rezervaţiilor naturale, acolo unde lăcomia omului orbeşte petecul de conştiinţă rămasă care-i spune că Natura nu există doar pentru a fi exploatată de el.

La un moment dat lama tăioasă a plugului trece milimetric pe lângă trupul unduit al unui şarpe mic, colorat viu în nuanţe de galben, maron, gri şi negru, care de-abia are timp să fugă de lângă monstrul zgomotos. De data aceasta a avut noroc. 

Nu se ştie însă dacă va scăpa de următoarele maşini şi utilaje agricole care vin să distrugă complet un habitat sălbatic de câmpie, pentru a face loc unei monoculturi agricole, într-o ţară despre care se spune, culmea că are cele mai bune terenuri de agricultură din Europa, dar unde alimentele de bază au ajuns prea scumpe pentru buzunarele locuitorilor ei.

Cât despre şarpele în cauză, ar face bine să nu fie văzut de sătenii şi muncitorii din apropiere. Nivelul lor cultural, precum şi tonele de superstiţii care ţin loc unei brume de informaţie obligatorii pentru orice om ajuns în graniţele UE, i-ar îndemna să-l omoare pe loc, să-l zdrobească preventiv cu bâte şi bolovani pentru că, nu-i aşa, poate că-i un şarpe veninos, adică musai un ucigaş potenţial de oameni...

Ei bine, şarpele este veninos, dar nu a prezentat niciodată şi nu prezintă nici astăzi vreun pericol serios pentru oameni.

Pentru informații detaliate apasă aici

 

 

 

 

 

 

Vipera de stepă moldavă: cine este misteriosul şarpe care trăieşte doar în România ?