Lansarea negocierilor pe marginea proiectului Acordului de Împrumut dintre RM și BERD în scopul alimentării cu apă a Regiunii de Nord a Moldovei

 

BERDLa 16 iunie a avut loc lansarea negocierilor pe marginea proiectului Acordului de Împrumut dintre RM și BERD în scopul alimentării cu apă a Regiunii de Nord a Moldovei. La eveniment au participat Ministrul Mediului Valentina Țapiș, reprezentanți ai Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, precum și ai Cancelariei de Stat și autorităților publice centrale. 
Prezentul proiect de Acord este supus negocierilor în rezultatul aprobării pe data de 11.06.2014 a Hotărîrii de Guvern cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de Împrumut dintre Republica Moldova şi BERD şi altor acorduri şi contracte de cofinanțare în scopul alimentării cu apă a Regiunii de Nord a Moldovei. 
În cadrul ședinței Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS) din 26 martie 2014 s-a aprobat negocierea și contractarea a 20 mln Euro sub formă de împrumut suveran pentru proiectul de alimentare cu apă în regiunea de Nord a Moldovei. Proiectul de Acord prevede alocarea de către BERD, sub formă de credit, a 1/3 parte (10 mln Euro) din costul total al proiectului (30 mln Euro). 
Obiectivul general al proiectului constă în modernizarea apeductului existent Soroca-Bălţi care a fost construit în anii ‘80 şi se află în gestiunea de ÎIS „Acva-Nord”, subordonată Agenției “Apele Moldovei” din cadrul Ministerului Mediului. La acest apeduct se preconizează conectarea a șapte orașe din regiunea de nord, şi anume Soroca, Bălţi, Floreşti, Drochia, Rîşcani, Sîngerei şi Teleneşti. Drept urmare implementării proiectului în cauză, cca. 400 000 de locuitori din nordul republicii vor beneficia de acces durabil la apă potabilă. 

 

Lansarea negocierilor pe marginea proiectului Acordului de Împrumut dintre RM și BERD în scopul alimentării cu apă a Regiunii de Nord a Moldovei