Conferința anuală consacrată Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării

UNCCD UN logoLa 17 iunie viceministrul Lazăr Chirică a participat la Conferința anuală dedicată Zilei Mondiale pentru combaterea deșertificării și secetei. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Institutului de Ecologie și Geografie, precum și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu. 

În alocuțiunea sa viceministrul Lazăr Chirică a ținut să menționeze că procesele de degradare a solului și secetele reprezintă impedimente pentru toate domeniile de dezvoltare din Republica Moldova. Impactul acestora poate atinge nivelul unei catastrofe eco-economice și sociale. În același context viceministrul a subliniat faptul că Guvernul Republicii Moldova este în plin proces de elaborare și implementare a unor politici ce au drept scop atenuare impactului secetelor și stoparea procesului de degradare a solului.

Deșertificarea, degradarea solurilor și seceta, precum și schimbările climatice au fost identificate la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro din 1992 drept cele mai importante provocări pentru dezvoltarea durabilă a omenirii. 

La finalul Conferinței au fost luate un șir de decizii consultative, menite să asigure continuitatea proceselor de combatere a efectelor negative ale sectei și degradării solului. Astfel s-a decis organizarea unei Conferințe Internaționale în care să fie dezbătute problemele solului la nivel național și regional. Totodată a fost luată decizia necesității întăririi capacităților instituționale în vederea elaborării și promovării legii solului, precum și necesitatea revizuirii programelor de studii ale facultăților de specialitate pentru fortificarea gradului de pregătire a specialiștilor în domeniul protecției solului și combaterii deșertificării. 

Conferința anuală consacrată Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării