Inițierea activităților de reambalare și distrugere a pesticidelor învechite

Tapis la ComratLa 24 iunie Ministrul Mediului Valentina Ţapiş a efectuat o vizită de lucru la Comrat. Vizita s-a desfășurat cu ocazia lansării lucrărilor de eliminare a stocurilor de pesticide învechite din zonele de centru şi sud ale Republicii Moldova. Activităţile respective sunt realizate în cadrul proiectului „Eliminarea stocurilor de pesticide inutilizabile şi interzise cu riscuri majore”, finanţat din Fondul Ecologic Naţional, şi au drept scop lichidarea întregul stoc de pesticide lichide şi ambalaj contaminat din ţară, aproximativ 200 tone de pesticide din 12 depozite. 

În cadrul şedinţei operative ce s-a desfăşurat la Comrat, organizată în scopul coordonării acţiunilor tuturor părţilor implicate şi realizării eficiente a activităţilor menţionate, au participat Başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal, reprezentanți ai autorităților publice locale, persoane responsabile din serviciile raionale ale agriculturii, ecologiei, situaţiilor excepţionale şi sănătăţii publice din autonomia Găgăuză, raioanele Basarabeasca şi Leova.

Cei doi oficiali au menționat impactul negativ major asupra mediului şi populaţiei al deşeurilor de pesticide, care se păstrează pe parcursul mai multor ani în depozitele din regiune şi totodată, au subliniat importanța eliminării cât mai urgente a acestora şi au apreciat eforturile depuse de autorităţi în această direcţie, precum şi suportul considerabil din partea partenerilor de dezvoltare externi. Conform estimărilor întregul stoc de pesticide lichide şi ambalaj contaminat din depozite va fi eliminat până în luna octombrie 2014.

Proiectul a fost lansat în luna martie curent. Lucrările de reambalare, transport şi distrugere a deşeurilor şi ambalajului contaminat sunt executate de către Compania GEOCOMA din Republica Polonă în colaborare cu Compania SAVA din Germania. În prima etapă din şapte raioane din zona de nord au fost eliminate peste o sută de tone de deşeuri. În perioada următoare urmează să fie colectate şi distruse încă cca. 100 tone de pesticide lichide din UTA Găgăuzia, raioanele Basarabeasca, Leova, Taraclia şi Cahul.

În cadrul şedinţei au fost abordate şi alte probleme de mediu, cu care se confrunta autorităţile şi populaţia din zonă. Între acestea – aprovizionarea cu apă potabilă de calitate, sisteme de canalizare, gestionarea deşeurilor menajere, starea făşiilor silvice de protecţie ş.a. Au fost estimate şi posibilităţile de finanţare în acest scop a proiectelor, atât din Fondul Ecologic Naţional, cât şi din fonduri externe.

Problemele menţionate au fost abordate şi într-o discuţie separată a Ministrul mediului cu Başnanul Găguziei, dar şi în cadrul unei audienţe a cetăţenilor, organizată în cadrul acestei vizite.

 

Sursa:  http://mediu.gov.md/index.php/serviciul-de-presa/noutati/1786-initierea-activitatilor-de-reambalare-si-distrugere-a-pesticidelor-invechite

Inițierea activităților de reambalare și distrugere a pesticidelor învechite