Provocările energetice ale Europei la Parlamentul European

Asigurarea furnizării energiei la prețuri acceptabile, ameliorarea eficienței energetice și reducerea emisiilor vor fi în centrul ordinii de zi a Parlamentului European în următoarele luni și următorii ani. Aceste chestiuni vor fi dezbătute și în cadrul reuniunii liderilor UE din 26 și 27 iunie, la Bruxelles. Săptămâna aceasta este dedicată energiei durabile, iar în Europa vor avea loc sute de evenimente pe această temă.

Pe 28 mai, Comisia Europeană a prezentat un plan de reducere a dependenței energetice a UE, plan ce urmează a fi examinat și votat de Parlament.

Principalele obiective ale acestuia sunt reducerea consumului de energie, diversificarea surselor și a furnizorilor și ameliorarea producției energetice și a cooperării guvernamentale în UE.

Mai devreme, pe 22 ianuarie, Comisia a propus noi obiective climatice și energetice până în 2030: emisiile de CO2 să fie reduse cu 40% prin comparație cu nivelul din 1990 și 27% din energia consumată în UE să provină din surse regenerabile. Obiectivul referitor la eficiența energetică va fi anunțat în curând.

Reacționând la acest plan, Parlamentul European a cerut în februarie o reducere a consumului de energie cu 40%, adăugând că obiectivele trebuie să fie obligatorii.

Parlamentul European va continua să lucreze asupra legislației ce va limita producția de biocombustibil din culturile alimentare și trecerea către biocombustibilii care sunt produși din surse nealimentare, precum deșeurile.

 

Sursa http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20140624STO50302/html/Provoc%C4%83rile-energetice-ale-Europei-la-Parlamentul-European

Provocările energetice ale Europei la Parlamentul European