Săptămâna Europeană a Mobilității

mobility-week-b

În perioada 15-21 septembrie 2014, în Republica Moldova se desfășoară inițiativa ecologică Săptămâna Europeană a Mobilității. În acest an, sloganul  Săptămânii Mobilității este ”Străzile noastre, alegerea noastră”.  

În secolul trecut dezvoltarea urbanistică a fost realizată reieșind din necesitățile automobiliștilor. Orașele Europei au fost reconstruite pentru a facilita dezvoltarea transportului auto, de foarte multe ori în detrimentul unor tipuri de transport mai lente, dar totodată mult mai prietenoase mediului. Săptămâna europeană a mobilității 2014 are scopul de a reevalua modul în care privim spațiul urban. Sloganul din acest an: "Străzile noastre, alegerea noastră", încurajează oamenii din întreaga Europa să se implice în crearea tipului de oraș, în care ei ar dori să trăiască. 

Obiectivul principal al acestei inițiative este de a încuraja cetățenii să folosească mijloace alternative de transport, cu scopul de a îmbunătăți starea mediului și calitatea vieții în orașe. Este un bun prilej pentru orașele țării să își reafirme angajamentul privind luarea unor masuri de susținere a mobilității, de asigurare a unei mai bune calități a aerului, de reducere a emisiilor de noxe și a zgomotului, în vederea creării unui mediu urban mai sănătos.

Participarea activă la Săptămâna Europeană a Mobilității constă nu numai în a atrage cât mai mulţi participanţi, dar şi de a propaga deplasarea urbană nepoluantă, care respectă principiile de protecţie a mediului.

În acest context, Ministerul Mediului face un apel către sursele de informare în masă în vederea implicării acestora în informarea şi conştientizarea populaţiei, astfel cacetăţenii pe parcursul acestei săptămâni să reflecte asupra contribuţiei pe care o au la poluarea atmosferică şi fonică a oraşului în care locuiesc, folosind zilnic maşina personală. Mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun sau mersul ‘în asociere’ (mai multe persoane într-o singură maşină), toate acestea duc la descongestionarea traficului urban, la reducerea poluării şi, prin urmare, la oraşe curate şi conservarea resurselor naturale.

 

Sursa: http://mediu.gov.md/index.php/serviciul-de-presa/noutati/1868-saptamana-europeana-a-mobilitatii-2014-09-12-13-55-49

Săptămâna Europeană a Mobilității