ALERTĂ LA CERNOBÂL: SARCOFAGUL DE PROTECȚIE NU POATE FI TERMINAT

Foto: incomemagazine.ro
Noul sarcofag de protecție, menită să îmbrace și să izoleze complet reactorul centralei nucleare de la Cernobâl, explodat în 1986, nu poate fi finalizat. Lucrările de construcție au fost suspendate pe o perioadă nedeterminată din cauza problemelor financiare. Pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului mai este nevoie de 615 miliioane de euro, scrie Deutsche Welle, potrivit Incomemagazine.ro.

Pe fondul crizei din Ucraina, autoritățile de la Kiev nu pot finaliza lucrările de la Cernobâl fără un ajutor suplimentar din partea G7. Pentru ridicarea carcasei de oțel peste reactorul explodat în urmă cu 28 de ani, mai este nevoie de 618 milioane de euro, afirmă surse guvernamentale germane, citate de Deutsche Welle (DW).

Între timp, starea vechiului sarcofag a atins un grad ridicat de deteriorare: betonul a ajuns să se macine, creând pericolul unor scurgeri radioactive. Construcția noului înveliș pentru reactorul care a provocat, în 1986, cea mai mare catastrofă nucleară civilă, a fost adoptată în 1997 de Grupul celor șapte state industrializate. Șapte ani mai târziu, în 2004, Banca europeană pentru reconstrucție și dezvoltare a organizat o licitație pentru proiectului viitorului sarcofag, concurs câștigat în 2007 de grupul francez Novarka.

Au mai trecut însă patru ani până când Kievul a anunțat că suma necesară începerii proiectuluiui, 700 milioane de euro, au fost strânse grație donatorilor internaționali. Prima etapa a lucrărilor a demarat la sfârșitul anului 2012. De atunci, s-a realizat numai o jumătate din sarcofagul de oțel. Dar banii s-au terminat. Oricum, sursele citate de DW, spun că până la sfârșitul acestui an nu vor mai exista fonduri.

ALERTĂ LA CERNOBÂL: SARCOFAGUL DE PROTECȚIE NU POATE FI TERMINAT