Masa rotundă „Metode eficiente de colectare separată a deșeurilor solide”

La 18 octombrie curent, REC Moldova a organizat o masă rotundă în satul Călinești, raionul Fălești în cadrul proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”. Printre participanțiil la eveniment au fost: reprezentanți ai organelor APL, instituțiilor publice, societății civile, mass-media, fermieri și cetățeni.

La masa rotundă, dl Victor Cotruță, consultant în managementul deșeurilor solide (REC Moldova), a vorbit despre colectarea deșeurilor în Uniunea Europeană (UE), prezentând sistemele de colectare separată a deșeurilor utilizate în UE, principiile de aplicare a tarifelor, dar și unele date statistice privind deșeurilor în țările membre UE.

Gabriela Capcelea, Coordonator Relații Publice în cadrul proiectului a prezentat metodele de colectare separată a deșeurilor solide aplicabile mediului rural al Republicii Moldova, precum și principalele rezultate ale sondajului de opinie publică privind alegerea celei mai eficiente metode de colectare separată a deșeurilor solide realizat în localitatea Sărata Veche din raionul Fălești. Potrivit sondajului, majoritatea gospodăriilor chestionate, 58,2% au optat pentru metoda combinată de colectare separată a deșeurilor în fiecare gospodărie, astfel ca deșeurile reciclabile (plastic, hârtie-carton, sticlă) să fie colectate în saci de gunoi, iar deșeurile nereciclabile în pubele.

De asemenea, la masa rotundă a fost difuzat spotul audio privind colectarea separată a deșeurilor, elaborat în cadrul proiectului.

Proiectul „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide” este implementat de Consiliul raional Fălești, iar REC Moldova este co-aplicant. Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială din cadrul Parteneriatului Estic Moldova-Ucraina.

  

Masa rotundă „Metode eficiente de colectare separată a deșeurilor solide”